Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ιαματικά Σπα
Γενικές Πληροφορίες

Το Φυσικό ΣΠΑ που προσφέρει η φύση στην ομορφιά και την υγεία.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Το ιαματικό νερό είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες καθώς και για την ευεργετική δράση του στο ανθρώπινο σώμα. Αυτές οι ιδιότητες οφείλονται στην υπόγεια διαδρομή που ακολουθεί το νερό της βροχής μέσα πριν φτάσει στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια αυτής, το νερό γίνεται πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, ιώδιο και αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο ενώ είναι απαλλαγμένο από βακτήρια και ρύπανση. Τα οφέλη από το νερό της ιαματικής πηγής περιλαμβάνουν ενισχυμένη κυκλοφορία του αίματος, αποτοξίνωση και καθαρισμό. Χάρη στην καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση του, το ιαματικό νερό είναι ιδανικό για άτομα με ατοπικό δέρμα και άλλες δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση, ροδόχρους ακμή. Το ιαματικό νερό χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, του πόνου των αρθρώσεων, των εγκαυμάτων και συνδράμει στην αντιμετώπιση ορισμένων γυναικολογικών παθήσεων.
Πατέρας της υδροθεραπείας θεωρείται ο Ιπποκράτης, θεμελιωτής επίσης της ιατρικής επιστήμης. 

Στη σημερινή εποχή, με τις νέες τάσεις περί ολιστικής ιατρικής, η παραδοσιακή λουτροθεραπεία έλαβε τη μορφή του Ιαματικού Τουρισμού και απευθύνεται όχι μόνο σε ασθενείς-τουρίστες αλλά και στους συνοδούς τους, καθώς και σε άτομα υγιή, που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας τους μέσω προγραμμάτων ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Σε ένα ποικίλο και υγιεινό φυσικό περιβάλλον, αισθητικά ωραίο και ασφαλές, ο επισκέπτης φροντίζει για την προσωπική του υγεία, ενώ παράλληλα, διοχετεύει τον ελεύθερο χρόνο του σε άλλες υγιεινές συνήθειες και ευχάριστες δραστηριότητες.

Είναι γνωστό ότι η χρήση των ιαματικών πηγών και η ευεργετική τους δράση για την ανθρώπινη υγεία ξεκινά ουσιαστικά από την αρχαία Ελλάδα και τους Ομηρικούς χρόνους. Κατά την παράδοση, ο Ηρόδοτος (484-410 π.Χ.) παρατήρησε για πρώτη φορά την ευεργετική επίδραση των νερών στον οργανισμό και περιέγραψε αρκετές ιαματικές πηγές, δίνοντας το έναυσμα και σε άλλους μελετητές αργότερα. Η λουτροθεραπεία, σύμφωνα με τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων, κατείχε κεντρικό ρόλο όχι μόνο στην προσωπική ζωή του αρχαίου Έλληνα, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, αλλά και στην ίδια την κοινωνική ζωή της αρχαίας Ελλάδας, αφού οι πηγές τους χάριζαν τα θεϊκά δώρα της υγείας, της ευεξίας, της ομορφιάς και του σθένους. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Πλούταρχου και του Παυσανία, τα Ασκληπιεία, που είχαν ιδρυθεί σε 100 περίπου περιοχές με ιαματικές πηγές, αποτελούσαν “ναούς υγείας”, όπου συνέρεαν όσοι επιθυμούσαν να θεραπευτούν ή να ανακουφιστούν, κάνοντας θερμά ή ψυχρά λουτρά με την επίβλεψη ιερέων και γιατρών.

  Ωστόσο η υδροθεραπευτική τέχνη οφείλει την ανάπτυξη και διάδοσή της στον Ιπποκράτη (460-375 π.Χ.), πατέρα της Ιατρικής και της Υδροθεραπείας, χάρη στον οποίο δημιουργήθηκε ένας αυτόνομος κλάδος θεραπευτικής αγωγής, η Ιαματική Υδροθεραπεία, που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Σημαντικά μνημεία (κτίσματα, έργα τέχνης κ.ά.), που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, από διάφορες ιστορικές περιόδους της Ελλάδας, αποτελούν μαρτυρίες ενός πολιτισμού που προάσπιζε την ανθρώπινη υγεία όχι μόνο μέσω της φροντίδας του σώματος αλλά πάνω από όλα φρόντιζε για την ψυχική και πνευματική ευφορία. Ο σύγχρονος Θερμαλισμός στην Ελλάδα, αρχίζει όταν, από την κυβέρνηση του Καποδίστρια, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τις Ιαματικές Πηγές, ενώ επί βασιλείας του Όθωνα, το 1830, ιδρύθηκε και το πρώτο ελληνικό υδροθεραπευτήριο, που έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη πολλών λουτροπόλεων.

MITHO HOTEL SPA

Melinas Merkouri 5     

Loutra Edipsou Evia   T.K. 34 300 

Tel: +30 22260 22370  Tel: +30 22260 22780

 Tel:+30 697 915 0602